Drar din hund i kopplet?


Det är ett vanligt problem som uppstår hos hundägare och som många gånger kan vara lite lurigt att bli av med. För oss är det så självklart att vår hund inte ska dra i kopplet, ändå är det ett av de absolut vanligaste problemen bland hundägare. Faktum är att hunden lyssnar till ton, klang och kroppsrörelse - inte ord. Många gånger byter vi ord, men använder oss av samma ton vare sig vi är glada eller ger ett komando och vår hund blir förvirrad..

En liten valp som hänger i kopplet störs vi sällan av, men vad gör vi när den lilla hunden blivit stor och plötsligt hänger vi efter som en flygande vante?

Nyckeln i problemet är att vi inte varit konsekventa frn början och oftast tillåtit ett beteende som i nu störs av. Nu ska jobba med att bli av med det.

Den vanligaste och kanske mest kända metoden är ett kratigt ryck i kopplet så hunden mer eller mindre flyger bakåt. Detta har nog de felsta av oss prövat på i ren frustration eller okunskap. Om vi ser tillbaks på vår träning kanske vi också inser och kan erkänna att det inte fungerat riktigt som vi tänkt, då hunden i vuxen ålder, fortfarande drar i kopplet och vi står lika envist och sliter tillbaks..inte sant? Detta skapar enbart konflikter mellan hundförare, hund, rygg och nackprblem hos hund såväl som människa.. Vissa raser framkallar även kamplust av ett ryck och förstår inte alls att det är en typ av korrigering, framförallt kanske raser innehållande terrier och bruks. Dax att tänka om!

Det finns olika metoder som så klart fungerar olika på varje individ. Nyckelorden i all träning med hund är tålamod framförallt att vara konsekvent. Ingenting kommer att fungera om du ena dagen håller stenhårt på regeln, och nästa dag struntar i det..eller tänker.. ää en gång gör inget. Allt eller inget, alla eller ingen! Hunden förstår inte om du är på bra humör och känner för att träna eller är lat och vill vänta till i morgon. Det är förmodligen detta som från början skapat ditt problem.

De flesta hundar drar som mest i början av promenaden, mycket för att den är nödig, vill läsa av området och är glad över att få komma ut i naturen. Det är viktigt att vara uppmärksam under hela promenaden och framför allt under träningen. Vi har en tendens att inte förstärka de beteenden vi gillar, vi tar dessa förgivet, men däremot är vi snabba på att korregiera de vi ogillar. De flesta av våra hundar söker uppmärksamhet och har du en kontaktsökande hund kan detta vara en av orsakerna till att ni just hamnat i konflikt här. All uppärksamhet räknas för hunden, kommer inte den positiva på rätt plats så får den "negativa" duga och många andra små otyg kan komma att framkallas. När hunden drar i kopplet och vi säker argt "NEJ" så lyssnar hunden och stannar oftast upp. När den tar kontakt med sin förare ser vi oftast glada ut och hunde förstår inte var den gjorde fel och du framstår mer eller mindra som instabil och man skulle kunna likna det med att hunden rycker på axlarna och går vidare.

Kan din hund vara lös?

Börja med att starta er promenad så hunden får springa helt utan koppel och halsband. Lägg dig inte i vad hunden gör om den inte är en fara, stör andra eller är en fara för sig själv.

När du märker att hunden "rastat av sig" kan du kalla in den, berömm med lek och ev godis och påbörja din träning. Det varierar mycket från hund till hund men brukar ligga mellan 15 -30 min.


Kan du inte ha hunden lös?


Köp ett sele som får bli ert "drag sele" och ett långt koppel så du ger hunden mer svängrum. Det kan vara tungt att ha en stor hund hängandes i kopplet, därav har du den långa linan till hjälp. Knyt kopplet runt midjan använd ev ViBri Elastiskt Koppel. Promenera till hunden "lugnat sig" och avbryt sele promenaden i ett skede när hunden inte drar.


Träningen
.

Nu är det viktigt att du använder dig av ett halsband som hunden INTE dragit i tidigare, ev lägga på en klocka. Ett halvstryp med Kedja sista biten tycker jag är bland det bästa då det är lätt att sätta på och ta av hunden sen "rasslar" till lite när det spänns åt. Huvudsaken är att det skiljer sig från det du hade innan. Detta är så klart inget måste, men det kommer göra en märkvärd skillnad för hunden och behöver inte kosta mycket.

Börja med att koppla hunden, beröm då den står lugnt och fint brevid dig och börjar gå i normal takt. Gör ingen stor sak av det hela. Var uppmärksam och läs av din hund. Vid första antydning till att hunden börjar dra stannar du och står helt stillam, var tyst. Oftast står hunden nu och bara stirrar rakt fram, hänger i kopplet, och undrar vad i hela friden du pysslar med. Låt den fundera och tänka själv. Så snart kopplet lättar, dvs hunden tar ett mini steg bakåt, så berömmer du och går frammåt igen. Hunden blir förmodligen lite förvånad, men glad och fortsätter sin promenad utan att riktgit ha förstått vad det handlar om än. Det kommer ta tid i början och du kan få bli stående en stund och väldigt ofta beroende på hur mycket din hund drar. Det är viktigt att du berömmer Snabbt och effektivt så fort det lättar eller hunden avbryter sitt "hängande". Kravet till en början ska INTE vara att den ska backa eller att kopplet ska hänga efter marken, bara lätta så den inte hänger i kopplet och det blir en skillnad. Det kommer ta ett tag innan hunden förstår vad det är du pysslar med men det kommer att fungera. Du kommer märka att hunden tillslut går fram för att dra, men kommer på sig själv och nästan skuttar tillbaks mot dig, väntar in dig eller tar ett par steg istället för att bara låta halsbandet lätta i halsen. Nu kan du lägga in ett kommando "gå fint" om du vill, men det är absolut inte nödvändigt. Glöm inte att berömma och ge hunden uppmärksamhet när den gör minsta lilla rätt.

En annan metod som du kan använda dig av är att totalt tvärvända riktning när du märker att hunden är nära på att dra i kopplet. Den kommer mest troligt bli förvånad, många gånger glad. En annan metod är att lägga till komandot "NEJ" när hunden är nära på att dra, men var säker på att behålla ditt kroppsspårk, anisktsuttryck när hunden ser dig, ge en lösning och visa vad som är rätt. Viktigaste av allt om du planerar att använda dig av korregering är att hunden verkligen kan ordet NEJ och att det är inövat, alltså inte ditt människospråk som du försökt föra in. Komandot NEJ ska tränas in för att vara effektivt. Dessa två kan kombineras i ett senare skede under träningen om det behövs. Att vända och korrigera har jag däremot inte alls upplevt lika effektiv då hunden inte riktgit förstår att den ska "tänka om" utan DU tänker åt den och den första metoden som jag beskrivit ovan kommer i längden att bli mer hållbar.

Det tar som sagt ett tag att få hunden att verkligen förstå vad det är du vill, men jag tycker att den är att föredra eftersom det är snällt mot hundens nacke och rygg, det blir ingen konflikt mellan er. I början kommer du vilja slita håret av dig då du upptäcker att du får stanna väldigt ofta, men skriv dagbok och se framstegen så kommer du finna motivation. Om du känner att du inte riktigt kan vara konsekvent eller "glömmer av" att hunden inte ska dra kan ett bra tipps vara att ta en pet flaska eller dylikt under armen som du håller kopplet i. Så fort hunden drar kommer du att tappa flaskan och reagera. På så vis blir du aldrig ignorant och förslappad i er träning. Var snabb på att berika när hunden gör rätt och ignorera när hunden drar. 

Känner du inte för att koppelträna eller om tiden är knapp, ha din lydiga hund lös eller i "drag" selet på. Fuska inte, Ha tålamod och vad konsekvent annars kommer det ta otroligt lång tid! Kom ihåg att detta gäller alla som rastar din hund. Du kommer att få en hund som går fint i kopplet utan att känna obehag från varken koppel eller förare.


Lycka till!

Viva la Paris!

 Hotellnätter..

 

Min flygning till Paris blev en vinstlott när jag insåg att Linda, en svensk tjej, skulle vara med. =) Europa är verkligen slående vackert på sommaren och Paris är en helt underbar stad..

 

  annorlunda stil på en färglad människa.. =) Etihad, ett hopkok av världens alla typer =)

 

 

 

 

 


Iran

 

På Senare dar har jag granskat media mer än vad Louise normalt brukar göra. Mina sömnlösa hotell nätter har förvandlas till nyhets-nätter var jag på CNN och BBC fått följa senaste update med "akuta" nyhetsavbrott stup i kvarten. Jag kan inte annat säga än att jag känner ett starkt medlindande för alla iranier som står med skägget i brevlådan och undrar vad som egentligen hände.. Det är sorgligt att se hur demokrati inte fungerar och nu hoppas jag bara att detta elände på något vis kan leda till något positivt i slutändan. Hur det nu ska gå till vet jag inte riktigt än, men hoppas kan man alltid?

 

Det som nästan stör mig mer än själva upproret i Iran är hur svensk media kan ha "mordet på Therese" och "Anna tvingas sitta i karantän" som huvudnyheter på aftonbladets hemsida när resterande världen granskar vad som händer bortom glasbubblan. Det finns inte en enda nyhetssida i världen som inte har Irans kaos som "top news". Skam till Sveriges media!

 

Maggies vänner är på besök för att åka vidare mot Iran, de har planerat resan en längre tid och jag hoppas verkligen att de kan genomföra sin något annorlunda backpack trip. Vi håller tummarna för en förbättring.


Citron och vitlök

Jag är så lat att jag borde skämmas. Vi har som ni vet home delivery för nästan allt här och jag kan nte annat än använda mig av denna servicen flitigt, jag absolut älskar det. Nu beställde jag citron och vitlök, 6 kronor kostade det. De tog de små inderna fem minuter, en minut hade det tagit för mig att gå ner.. EN minut. Nu får det räcka.. dax att äta äppelpaj!

Irland och drömmar..

Fiol, gitarr och live song.. Öl och glada människor, Irland och Dublin säger jag. Jag hade verkligen en helt otroligt skön layover med Lisa, en anna Luleå tjej. Vi gick till Temple Bar och skrattade ikapp med alla glada irländare. Vilket underbart land och vilken skön stämning!!

 

I abu var det 30 grader när vi landade kl.7 på morgonen.. puh.. Nu kommer hettan hit med stormsteg vill jag lova. Jag längtar till min semester, dyktripp i egypten, pyramider och sedan till efterlängade Sverige.

 

Min nya hobby är indrednings tidningar och kennel sidor, tror ni att jag längtar hem? =)


Brun svart vit

Jag fick tipps av malin om clas olssons universal laddare och nu kan jag återigen använda min kamera. Denna fiffiga sak gjorde att jag slapp köpa en ny kamera och jag är mer än super nöjd då mitt sparande kanske kan bli verklighet.


Frankfurt har verkligen blivit som min egna lilla destination. Jag träffar markpersonal och hotellets anställda mer ofta än mina vänner.. Nu ligger jag här igen, efter att ha landat från sverige på morgonen var det bara att packa väskan igen, på kvällen bar det av till frankfurt igen. Som tur är har vi gratis internet och jag roar mig glatt med att söka kennlar för boston terrier. Jag har hittat en i skelefteå som jag blev förtjust i. Det är ett bra tag kvar, men jag vill vara ute i tid så jag hittar det bästa. =) har nog kommit fram till att jag skulle vilja ha en brun vit i alla fall =)

dax att packa väskan för att åka hem, det går fort i pingis som farfar alltid säger =)

Tack och på återseende!

Nu är avresan från sverige snart bara ett faktum. Dagarna har gått fort, men jag har hunnit med det jag velat, umgänge med familj och vänner. Sveriges sommarväder ger alltid en känsla av glädje och saknad, det är inte mycket som går upp emot en solig dag i Sverige med midnattsol och grillning. Det faller sig kanske naturligt att jag längtar hem mer än någonsin nu men jag har en känsla av att det här är något som kan komma att bestå.. Känslan att flytta hem har vuxit allt starkare med åren och den sista tiden i abu har jag blivit allt mer säker på att detta kommer att bli mitt sista år med företaget och att bo långt borta från familjen. Jag vill ha min egna lilla hund, en egen lägenhet att kasta kläder omkring i och möjlighet till att snåläta middag från min familj när jag inte vill vara ensam. =)

Tack för korta men intensiva möten, ni mina underbara närta betyder så otroligt mycket! =) vi ses om ungefär 3 veckor igen..

RSS 2.0